Ръст от 44% на туристите в София, повечето остават по 2 дни

Над 70% от чужденците посещават столицата ни за първи път
9
Ръст от 44%  на туристите в София, повечето остават по 2 дни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

София бележи ръст от 44% на туристите през 2021 г. спрямо предходната година, независимо от спада заради коронавиуса, съобщават от Столичната община.

Въпреки положителната тенденцията, възстановяването на пътуванията в световен мащаб все още е далеч от предкризисната 2019 г.

Потенциалът на София като туристическа дестинация ще продължи да се развива и през настоящата година. Столична община е разработила собствени туристически продукти, един от които е „Винената карта на София“. Предстои да бъдат представени: карта „Опознай птиците на София“ и карта на "АРТ изкуствата в София".

Новите продукти имат за цел привличане на български и чуждестранни туристи. Приходът за столичния бюджет от туристическия данък за 2021 г е 1,26 млн. лв., при 964 хил. лв. през 2020 г.

Според актуалните данни туристите пребивават средно 2 дни в столицата ни, като ръстът на нощувките е 50%.

Приходите, които остават в бранша, са близо 140 млн. лв., според данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) на Министерство на туризма.

Най-активните туристи в София са във възрастовата група 30 – 44 г. Мъжете значително преобладават спрямо жените. За втора поредна година, българските туристи са с по-голям относителен дял, спрямо чуждестранните (52% срещу 48%), но за сметка на това при показателя реализирани нощувки тенденцията е обратна (45 % срещу 55%).

През 2021 г. София се превърна в популярна туристическа дестинация в Румъния. Туристите от северната ни съседка са 90% повече от предната година. Увеличават се туристите от Германия,  Италия, Франция, Турция, Израел, САЩ.

Над 70% от чужденците посещават София за първи път, а останалите са идвали повече от два пъти, сочи проучване на Столичната община. 74% от всички анкетирани биха се върнали отново в София, което е признак за висока степен на удовлетвореност от дестинацията. Те идват най-често със самолет (73%) и автомобил (14%). При местата за настаняване се наблюдава ръст на престоя в хотели (50% през 2021 г. при 36% през 2018 г.), основно за сметка на настаняванията в апартаменти (26% през 2021 г. при 37% през 2018 г.).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: столицатуристисофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Курти преди 2 години
Узаконете Марихуаната и Проституцията и хората ще бъдат повече. Сега само гледат и бягат. Но от зомбирани комунисти............Толкова.
7
4
 
3
 
! Отговори
Леда преди 2 години
Има нещо вярно, нееднократно ми се е случвало да съм на единствената маса, на която се говори български на заведение в центъра. Няма лошо да си харчат парите тука.
6
0
 
4
 
! Отговори
бай Стамат преди 2 години
както каза премиершата, западняците харесват хаоса в София, който дава едно странно чувство на свобода и удовлетворяване на най-низките страсти.
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ходих декември 3 пъти за по един ден без преспиване. Като си свършех работата се прибирах, въпреки че плащат хотел, мотел,бунгало, каквото сакаш. Толкова не ми се остава там и то не заради града, а заради хората. Имам чувството, че най-важният въпрос в София е колко пари вземаш и каква кола караш..2010-11 водихме децата за няколко дена и бяхме истински туристи
4
0
 
4
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
Остават 2 дни, защото дават един цял като последен шанс.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ръстът е благодарение на протестния туризъм. Платиха им за по два дена да правят калабалък на жълтите павета. Повечето си вдигнаха чуковете още на първия ден. Ръст има и заради туристи от Турция и Гърция, където идват да играят в казината. Ако броят и мигрантите, където Рашков ги пуска да навлизат в България, ръста ще удари 55%.
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден има много туристи от Перник и други населени места около София за връщащите се от чужбина а не говорим.
1
4
 
4
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
И ще им е за последен.